Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu
Haarloheim etalagekunst Kunstlijn 2013

Haarloheim etalagekunst Kunstlijn 2013

meeuwUitnodiging Tafeldebat ‘Zin in de Waan’

Tijdens het jaarlijkse kunstlijnweekend organiseert Galanterie KNH een tafeldebat met als thema: De Zin van de Waan. Voormalig wethouder Rob van Doorn opent rond 16.00 de tentoonstelling van 6 Haarlemse kunstenaars en start daarmee dit kunstzinnig debat. Haarlemse gemeenteraadsleden praten en tafelen mee. Wil je aanschuiven? Neem dan je eigen favoriete drankje en hapje mee. Reserveren tot 29 oktober i.v.m. tafels en stoelen. TOEGANG GRATIS!

De kunstenaars tonen hun verbeelding van de waan:

Angela Bogaard buigt zich over de plofvleermuiscampagne. Deze zomer breken mensen hun hoofd over de vergissingen van de vleermuizen en concluderen dat de vleermuizen van streek zijn en de webcam en een campagne, georganiseerd door plofvleermuis.nl, worden in het leven geroepen om de verwarde vleermuizen te bestuderen.

Arjan Bosch etaleert werk in Galanterie KNH waar een luchtje aan zit. Zoals daar zijn zaken, foute luchtjes en wanen.

Dik Bol beziet de Meeuw die boven Haarlem cirkelt. Deze vogel inspireerde de Russische schrijver Anton Tsjechov in 1896 tot het schrijven van een gelijknamig toneelstuk. Voor sommigen een prachtige Europees beschermede vogel die als een zilveren zweefvliegtuig over het Spaarne vliegt.. Voor anderen een hinderlijke pestvogel die poept en lawaai maakt. Een roofdier om bang van te zijn en die maar naar het strand verhuizen moet. Twee werkelijkheden en de illusie dat dit een zaak is waar Haarlemmers zich zeer druk over zouden maken. Terwijl miljoenen bezuinigingen voor de deur staan, de eurocrisis het land teisteren en de aarde onrustbarend opwarmt dreigt deze vogel vooral een metafoor te worden voor de natuur waar sommigen steeds banger van worden. Illusie of werkelijkheid?

Jan Heijer “Wat is dat een naar gezicht” zei een bij de 8-jarige Jan Heijer spelend vriendje. Het was Jan nooit opgevallen. Jezus aan het kruis met een palmtakje er achter gestoken. Dat was toch in alle huizen die hij kende aanwezig? In elk katholiek huishouden was deze afbeelding van Jezus heel gewoon. Wat als het er wat vriendelijker uitzag. Of was het de bedoeling om angst aan te jagen. Nu heeft Jan het kruis wat vriendelijker gemaakt. Geloof mag toch geen angst zijn? Hoewel???

Annet Leichel maakt landschappen en gaan over het contrast tussen de alledaagse realiteit en het verborgene dat eraan te grondslag ligt. Het oppervlak van het landschap is dat wat in het leven bekend en zichtbaar is. Het is de dunne gecultiveerde bovenlaag die ons vertrouwd voorkomt.Onder deze dunne schil ligt de een grote onzichtbare en ongekende wereld. Die onderwereld is wat het leven en de wereld voortstuwt. Het is duister en onvoorspelbaar. De onderwereld is synoniem aan de binnenkant terwijl de bovenwereld slechts de buitenkant vormt. En het contrast tussen binnen- en buitenkant is onheilspellend groot.

Xenga schept volledig vanuit haar eigen wereld. Mensen die oppervlakkig kijken en beleven kunnen de beelden eng vinden. De werkelijkheid is dat de beelden het leven uitdrukken en het leven is mystiek en vol bezieling.

Haarloheim-etalagekunst-Kunstlijn-2013

Share This