Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Geplaatst op nov 6, 2013 in Archief

Tweeluik SKR

Tweeluik SKR

Gepubliceerd op www.spaarnekunstroute.nl

Tweeluik: Galanterie KNH en het Jan en Piet Museum

Zondag 3 november a.s. is het weer tijd voor de Spaarne Kunstroute; de deelnemende ateliers en/of galeries openen de deuren voor bezoek. In dit zelfde weekend vind ook de Haarlemse Kunstlijn plaats en zal de stad dus extra bruisen.

Deze maand extra onder de aandacht Galanterie KNH en het Jan en Piet Museum.

Binnen Galanterie KNH staat ‘verandering’ momenteel centraal. De 20 betrokken kunstenaars zijn het collectief, van waaruit ze de afgelopen vier jaar opereerden, ontgroeid en dus is het tijd om het over een ander boeg te gooien. Vanaf half november zal er zodoende breder gewerkt worden, met veel meer gastkunstenaars die met een enkel werk in Galanterie KNH terecht kunnen. De aandacht zal dan meer dan tevoren komen te liggen kunstmeubels, design en interieur.

Tijdens de Spaarne Kunstroute kunt u bij KNH een expositie van zes kunstenaars bekijken, de werken zijn samen gebracht rondom het thema “zin in de waan?”. Er wordt ingegaan op de verschuivende blik tussen mens en dier en tussen illusie en werkelijkheid. Zo toont onder anderen Angela Bogaard haar serie vleermuizen, binnen deze serie veranderen de dieren van realistisch tot abstract en bijna iconisch. Ze lijken uit hun lijst op je af te komen en laten je haast een stap naar achter zetten. Een beknellend gevoel, alsof je in de gaten wordt gehouden door iets waar je geen controle over hebt. Daarmee bereikt Angela haar doel, namelijk het aanscherpen van de verhouding tussen mens en dier; wie is bang voor wie?

Ook kunt u weer een kijkje nemen in het Jan en Piet museum. Dit bijzondere museum is sinds 2005 het decor van een bonte mengeling aan schilderijen, meubels, foto’s en beelden van de hand van Jan Heijer en Piet Zwaanswijk, duizendpoten en oude rotten in de Nederlandse kunstwereld.

Deze maand kunt u hier het werk bekijken van een drietal gastexposanten; Beppie Kooreman, Dorien Lans en Jessica Assmann. Ieder van hen komt met een eigen unieke selectie van haar werk.

Zo richt Beppie Kooreman zich op het thema tijd. “Ik word geboeid door het vergankelijkheidsaspect van de tijd, zoals bij dit project dat ik in 2001 ben begonnen. Ik gebruik nieuwsfoto’s uit kranten en sorteer deze op wereldgebeurtenissen en het dagelijks leven. De nieuwsfoto’s heb ik in briefvorm in lood gelegd. Zo leg ik tijdstroom stil in een gestold moment.

Vanaf 16.00 uur veranderd het Jan en Piet museum in een creatief broeinest waar iedereen ter afsluiting van de SKR-dag samen kan komen voor muziek, een hapje en een drankje!

Share This